Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

και σκεφτόμουν τον Αsterix


...και σκεφτόμουν τον Αsterix. Και τον Ovelix... Γιατί αυτοί πάνε πακέτο... (Εκτός του πρώτου τεύχους "Asterix ο Γαλάτης" όπου ο χοντρούλης συμμετέχει ως κομπάρσος).
Τι να πει κανείς για αυτούς; 
Και γενικότερα τι να πει κανείς για αυτό το χωριό στην Αρμορική; Και στο φινάλε πως το λένε αυτό το χωριό; Δεν έχει όνομα; Μόνο οχυρά γύρω του; Που ακόμα και αυτά έχουν όνομα (Petibonum, Lavdanum, Babaorum, Aquarium). Το χωριό ντιπ! Τίποτα! Δηλαδή τι είπε ο Καίσαρας; "...θα κάνουμε τέσσερα οχυρά γύρω από το χωριό... τι;;;;;" .... Οκ... Προφανώς το αποκάλεσε ως "χωριό των τρελών" (έχουμε και ντοκουμέντα). Αλλά πώς είναι το επίσημο του όνομα; Χωριό των τρελών; Του Asterix; Του Mazestix; (στις πρώτες ελληνικές εκδόσεις έχει το όνομα Μοναρχίξ) ή απλά "το χωριό στην Αρμορική" λες και άλλα χωριά δεν υπήρχαν εκεί. Τέλος πάντων, το προσπερνάω.
Τι να πει κανείς για το δίδυμο Asterix - Ovelix... ή μήπως να πω ζευγάρι; Γιατί όχι; Ακούστηκε και αυτό... Και βεβαίως δεν είμαστε ομοφοβικοί. Γούστο τους και καπέλο τους άμα τους κάνει κέφι. Βέβαια οι σκεπτικιστές θα πουν πως ο Ovelix στο "Asterix Λεγεωνάριος" ερωτεύεται γυναίκα. Σωστό... αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά. Αυτός ήταν χαζούλης και η τύπα ήταν (με το συμπάθιο) γκομενάρα!!! (Και που ήταν αυτή τόσο καιρό; Και γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε;). Και τι; Έτρεξε και αυτός και ο κολλητός του στου διαόλου τον πάτερο... και; Τα φτιάξανε; Όχι... Την παραχώρησε στον ξανθό μπρατσαρά μόντελο. Μήπως γοητευτικέ περισσότερο από τον λεγάμενο; Ε; ...όλα είναι πιθανά. Αλλά λέω τώρα εγώ... και άντε πες ότι ο Ovelix είναι ότι είναι... Ο Αsterix Τι ρόλο βαράει; ... σεξουαλικός εννοώ... Τον είδε κανείς ποτέ με γυναίκα; Έστω, να κάνει κόρτε. Λίγο... Όχι, ποτέ, καθόλου. Βέβαια τώρα θα μου πείτε πως ούτε να κάνει την ανάγκη του τον είδαμε ποτέ. Αυτό σημαίνει πως δεν χέζει; ...Όχι βέβαια... αλλά αυτό είναι αλλιώς. Ο έρωτας και το φλερτ είναι ένα σύνηθες θέμα σε ιστορίες αλλά η αφόδευση όχι. Έτσι το λοιπόν ποτέ δεν εθεάθη ο κοντός μας ήρωας να είναι τρυφερός με γυναίκα. Ενώ τον χοντρούλη αγκαλίτσα τον έχει στα όπα όπα... με υστερικούς καβγάδες ενίοτε... δηλαδή, κανονικά ζευγαράκι. Και με τον Indefix (στις πρώτες ελληνικές εκδόσεις έχει το όνομα Κατουρλίξ) για υποκατάστατο ενός παιδιού. Όχι πως έχει σημασία βέβαια... αλλά να!... δίνουν δικαιώματα στις κακές τις γλώσσες να λένε.
Και άντε ο Asterix και o Ovelix με τον Indefix τους... Όλοι οι άλλοι του χωριού είναι παντρεμένοι. Πλην του δρυίδη και του βάρδου για ευνόητους λόγους. Είναι ιδιαίτερα λειτουργήματα για την κοινωνία των Γαλατών (πέρα από άλλα, ήταν οι μόνοι που είχαν το δικαίωμα να διδάσκουν). Όλοι οι άλλοι οικογενειάρχες... Ναι. Οκ. Παιδιά δεν έχουν; Έστω ένα! Κανείς; Άντε ο Mathusalix (στις πρώτες ελληνικές εκδόσεις έχει το όνομα Παλεοντολογίξ). Με την ηλικία του, τι να καταφέρει; Οι άλλοι; Δεν εκτελούν τα συζυγικά τους καθήκοντα; Και ποιανών είναι κάτι παιδάκια που φαίνονται συνήθως στο πρώτο καρέ κάθε τεύχους; (στον πρόλογο, εκεί που βλέπουμε ένα γενικό πλάνο του χωριού). Μούλικα είναι ή κομπάρσοι; Γιατί οι επώνυμοι χωριάτες είναι άτεκνοι; Μήπως το μαγικό φίλτρο προκαλεί στειρότητα (και γιαυτό δεν είχε περαιτέρω εμπορική επιτυχία); Και σε ποιόν θα μείνει το σιδεράδικο ή το ιχθυοπωλείο; Μα τι λέω;;; Ποιος θα διαδεχθεί τον Αρχηγό;;; Και ποιος θα κυβερνήσει αυτό το ανώνυμο χωριό...Ε; Χμμμ... Θέμα... και πώς αλλάζει η εξουσία στο χωριό; Με διαδοχή, δημοκρατικές διαδικασίες και εκλογές ή με συνέλευση των πρεσβυτέρων ή των πολεμιστών; Πως; Όμως.... Ένα ένα τα θέματα όμως γιατί όσο εμβαθύνουμε τόσο προκύπτουν σοβαρά ζητήματα. 
Και άντε πες πως το μαγικό φίλτρο προκαλεί στειρότητα. Δεν το πήρε χαμπάρι κοτζαμάν Δρυίδης; Και άντε και να το πήρε, τι θα έκανε; Αν τους το έκοβε ή αν έβγαζε την βρόμα, εκτός του ότι θα έβαζε σε κίνδυνο την αυτονομία του χωριού, μετά δεν θα είχε και ο ίδιος καμία χρησιμότητα. Θα ξέμενε στην καλύτερη σαν γραφικός παππούλης ή θα τον πετούσαν σε καμία γωνία να σαπίσει. Οπότε, κορόιδο είναι; Και τι τον νοιάζει αν στο μέλλον το χωριό έχει δημογραφικό πρόβλημα; Αυτός θα έχει αποδημήσει εις Κύριον. Η επιλογή είναι σαφής. Προτιμότερα τα άνετα και αφράτα γηρατειά παρά σε κανένα ρωμαϊκό γηροκομείο σειράς. Τέλος πάντων. Είναι μία πιθανότητα που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.
Παρόλα αυτά, δεν βλέπουμε την Μιμίνα, σύζυγο του Αρχηγού και πρώτη κυρία του χωριού, να την πιάνει καμιά τρεμούρα που θα αφήσει τον σύζυγο της χωρίς διάδοχο. Ούτε τον ίδιο. Εντάξει... αυτός είναι ένας κοιλιόδουλος ρεμπεσκές που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να μεθάει, να παίζει ξύλο και να βάζει τις φωνές στους βαστάζους του. Δεν περιμένουμε κάτι ώριμο από αυτόν. Αλλά της συζύγου Μιμίνας της κόβει και δεν την βλέπουμε να ανησυχεί. Γιατί; Μήπως κάτι ξέρει; Μήπως ξέρει πώς ο Mazestix είναι άσφαιρος; Μήπως ο αρχηγός κάνει μάπα σεξ; Μήπως η κυρία κάνει μάπα σεξ; 'Η μήπως υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία με τον Βρούτο; Ο ένας να καθαρίσει τον Ιούλιο και ο άλλος να αφήσει ακυβέρνητο το χωριό, που έτσι και αλλιώς η Μιμίνα δεν πολυκάνει κέφι και προτιμάει την Λουτετία (μελλοντική πόλη του φωτός), με αντάλλαγμα  μία βιλάρα. Αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Και μια που παραπάνω ανέφερα τους βαστάζους του Mazestix. Θα ήθελα να μείνω λίγο στο θέμα αυτό. Στα πρώτα τεύχη βλέπουμε την ασπίδα (της Αρβέρνης), και τον αρχηγό πάνω της, να την φέρουν διάφοροι τυχαίοι και άγνωστοι. Στην πορεία ανακαλύπτουμε πως οι βαστάζοι γίνονται συγκεκριμένοι χαρακτήρες. Ανώνυμοι μεν, συγκεκριμένοι δε. Τι έγινε; Προσλήψεις στο δημόσιο τομέα; Και γιατί παραμένουν ανώνυμοι; Ύποπτο αυτό. Αδιαφάνεια από τότε. 
Και το μεγαλύτερο των προβλημάτων είναι με το μαγικό φίλτρο. Γιατί δεν κυκλοφόρησε; Το ότι λόγο δρυιδικής φιλοσοφίας δεν ήταν εμπορεύσιμο είναι γνωστό. Γιατί όμως δεν χρησιμοποιήθηκε για να απελευθερωθεί όλη η Γαλατία από τον ρωμαϊκό ζυγό; Εδώ βοηθήσανε άλλους κι άλλους. Βρετανούς, Βέλγους, Ισπανούς και Φοίνικες κατά των κακόμοιρων πειρατών. Μέχρι και την Κλεοπάτρα να χτίσει ένα σούπερ καινούριο παλάτι μόνο και μόνο για να μπει στην μύτη του Ιουλίου Καίσαρ. Αντί να την πλακώσουν στις φάπες... Και ερωτώ! Γιατί δεν βοηθήσανε τους ομοεθνείς τους Γαλάτες; Ίσως γιατί τους βόλευε έτσι. Ας πούμε πως οι κομπλεξικοί χωριάτες που το χωριό τους ούτε καν όνομα έχει, φθονούσαν τους Λουτετιανούς (μελλοντικά Παριζιάνους) και τους λοιπούς αστούς της Γαλατίας. Πως η Θεσσαλονίκη δεν χωνεύει την Αθήνα ή τα Χανιά το Ηράκλειο; ε! έτσι... Ίσως απλά ο Mazestix ήταν βλαξ ή ο Πανοραμίξ κωλόγερος. Ίσως υπήρχε μία μυστική συμφωνία μεταξύ Μιμίνας και Βρούτου (βλέπε: Βίλα στο Παρίσι). Ίσως όμως υπήρχε συνωμοσία μεταξύ του δρυίδη και των εκατόνταρχων των τεσσάρων ρωμαϊκων οχυρών γύρω από το χωριό. Προσοχή!!!! Σε αυτή την περίπτωση το φίλτρο δεν υπήρχε καν... Ήταν απλά μία απλή πρασόσουπα!! Αλλά αυτό το ξέραν μόνο οι εκατόνταρχοι και ο Πανοραμίξ. Έτσι λοιπόν ο κωλόγερος δεν κατέληγε στο γηροκομείο και οι εκατόνταρχοι, από δυσμενή μετάθεση, αντί να καταλήξουν κάπου στην Γερμανία να τους σφάζουν γότθοι, βρίσκονται κάπου στην γαλλική εξοχή με αντάλαγμα μία στο τόσο να κάνουν πώς τρων φάπες από τους μεθυσμένους χωριάταρους. Ο δρυίδης, το μόνο δρυιδικό που ξέρει να κάνει είναι, ένα είδους πρέζας που το παίρνουν στο συσσίτιο οι ανυποψίαστοι λεγεωνάριοι και τους κάνει σαν δαρμένους, και ένα είδος κόκας που κάνει τους χωριάτες να νιώθουν μάγκες.... Ναι ξέρω... αυτό το σενάριο μπάζει αλλά ας μην το αποκλείουμε. Έτσι εξηγείται και το γιατί κάνεις δεν βούτηξε στην μαρμίτα με το φίλτρο όταν ήταν μικρός. Και μην ακούσω περί στειρότητας και άλλες αηδίες γιατί όταν είσαι πιτσιρικάς δεν σε απασχολούν τέτοια ζητήματα. Βέβαια, όπως αναφέραμε πιο πάνω, δεν υπάρχουν παιδιά... Αλλά... πόσο παλιό είναι το φίλτρο; Από πότε παίζει; Σίγουρα όταν ήταν μικρός ο Ovelix υπήρχε. Άρα το ίδιο θα μπορούσαν να έχουν κάνει όλοι οι συνομήλικοι του. Τουλάχιστον ο Asterix. Γιατί δεν το κάνανε; Ρε άμα σας λέω εγώ... το φίλτρο είναι μούφα!!!!
  ...τέσπα...
...πάντως...
Ένα είναι το θέμα. Τι απόγινε αυτό το χωριό και οι ήρωες μας; Μας τελείωσε; Πεθάναν όλοι από γηρατειά και λόγω ατεκνίας το χωριό άδειασε; Τους πούλησε όλους η Μιμίνα σε σκλαβοπάζαρο της Ρώμης; Βαρέθηκαν και τα παράτησαν; Προτίμησαν τελικά τον ανώτερο ρωμαϊκό πολιτισμό; Απλά τους έφαγε η μαρμάγκα; Δεν ξέρω και ούτε είμαι σε θέση να απαντήσω.
Το μόνο που ξέρω είναι πως εμένα μου ‘λείψαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου